tisdag 27 april 2010

Besök från Umbrien

Trots att vi kommit en bra bit in i 2010 så väljer vi att skriva om några intressanta provningar som ägde rum i slutet av 2009. Med hjälp av en dansk vinimportör lyckades vi få hit Giampaolo Tabarrini från Montefalco i Umbrien. En ung karismatisk o dynamisk producent av Sagrantino som tillhör toppproducenterna i området.Temat för kvällen var just Sagrantino, denna sträva druva som används i DOCG vinet Sagrantino di Montefalco. Sagrantino ger mycket tanninrika viner och är tuffa att prova som unga, ge vinerna gärna 7-8 års lagring o drick dem till mat (som så många andra Italienska viner).

Vi började med en rätt kraftfull Rosé, Boca di Rosa 2008. Drick gärna till en kycklingsallad i sommar. Sedan blev det en 2006 Montefalco Rosso (60% Sangiovese + Sagrantino, Cabernet o Barbera). En gott fruktigtvin (björnbär, körsbär, viol) med balanserad strävhet. Sedan fick vi prova 3 olika årgångar av Colle di Grimaldesco (03-05). Mörka, sträva, björnbär, choklad, fylligt o eldigt (uppåt 15% alkoholhalt). 03an var mer mogen o lite kryddigare, torkad frukt o strävheten mindre. Sedan en ung 2006 Campo alla Cerque som kommer från en annan del av vingården än Grimaldesco. Ett fruktigare o mindre strävt vin, lite mera blåbär o viol, blir nog mycket bra om några år (ännu inte ute till försäljning). Därefter kom 2004 o 2005 av Colle alle Macchie , från bästa delen av vingården, riktika kraftpaket med björnbär, pepparkaka, choklad, lakrits - behöver nog 10 år eller mer för att mjukna.

Vinerna provades till en hemgjord pasta med karljohan svampsås och kryddstek hjortrygg med potatiskaka o parmesancréme.Vi avslutade en härlig kväll med en 2004 Sagrantino passito (torkade druvor) o den var läcker till chokladdesserten.

1 kommentar:

  1. Kul att se en Munskänk-sektion som bloggar! Jag kommer definitivt att hålla koll på er, trots att jag är Stockholmare :-)
    Jag är ju nyfiken på vad andra sektioner håller på med.

    SvaraRadera