tisdag 7 februari 2012

Öppetvin Februari

Öppet Vin
6 februari 2012
Vinval: Berit Nilsson


Hej,

Då var äntligen öppetvin tillbaka, denna gången valde Berit vinerna.

vilket var kvällens vin?

utdrag ur texten:

Ikväll kommer vi att prova ett urval av viner från såväl februarinyheterna som från november och decemberutsläppen.
Vi inleder med två vita viner, det första kom tidigare i vinter och det andra nu i februari. En druvtypisk ung Bourgogne mot en Soave från Italien. Vi stannar i Italien och provar två viner på samma druva en från Marche och från Toscana. Efter detta jämför vi en portugis från Dao med en Sydafrikan från Stellenbosch. Vi avslutar den ordinarie provningen med två portugiser en från Duoro i norr och en längre söder ut från Lisboa ( f.d. Estremadura).
Missa inte extravinet –från Munskänkarnas Årets Vinby Chianti Classico, producent Barone Ricasoli. Ett FYND !!


1: 2009 Bourgogne Chardonnay Cuvée Prestige
Nr 5362 (från dec 2011)
Frankrike ,Bourgogne
Producent: Francois Martenot
Druva: Chardonnay
Doft: Nyanserad doft med inslag av fat, gula äpplen, smör, aprikos, örter och apelsin
Smak: Torr, nyanserad smak med inslag av fat, gula äpplen, örter, smör, mineral, nötter och citrus
Användning: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, eller till ljust kött.
Alkoholhalt: 12,5 %
Sockerhalt:ingen uppgift
Pris: 90 kr


2: 2009 La Froscà
Nr 94066 (från 1 feb 2012)
Italien, Venetien, Soave, Soave Classico
Producent : Gini
Druva: Garganega
Doft: Stor, nyanserad, fruktig doft med inslag av fat, tropisk frukt, vax, päron och honung
Smak: Torr, fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, tropisk frukt, citron, vax, päron och honung.
Användning: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller fågel.
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: ingen uppgift
Pris: 149 kr kr


3: 2009 Rosso di Montalcino Caprili
Nr 95046 (från 1 februari 2012)
Italien,Toscana, Rosso di Montalcino
Producent: Caprili
Druva: Sangiovese
Doft: Stor, nyanserad doft med inslag av fat, torkad frukt, mörka körsbär, choklad och örter.
Smak: Nyanserad, fruktig smak med inslag av fat, torkad frukt, mörka körsbär, kakao och örter.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Alkoholhalt: 14%
Sockerhalt: ingen uppgift
Pris: 152kr

4: 2007 Cùmaro Riserva Conero
Nr 99198 (från 14 nov 2011)
Italien, Marche, Conero
Producent: Umani Ronchi

Druva: Montepulciano
Doft: Nyanserad, mycket fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, salvia och choklad.
Smak: Nyanserad, mycket fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, salvia och mörk choklad.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.
Alkoholhalt: 14 %
Sockerhalt: <3g/l
Pris: 149 kr

5: 2009 Pedra d' Orca
Nr 96010 ( från nov 2011)
Portugal, , Beiras, Dão
Producent: Adega Coop. de Vila Nova de Tazem
Druvor: Jaen, Touriga Nacional och Tinta Roriz.
Doft: Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, katrinplommon, björnbär, tobak och lakrits.
Smak: Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, katrinplommon, björnbär, muskot och lakrits.
Användning: serveras vid cirka 16°-18C till rätter av lamm- eller nötkött.
Alkoholhalt: 13 %
Sockerhalt: < 3g/l
Pris: 80 kr


6: 2008 Stellenrust Peppergrinder's Shiraz
Nr 95707( från dec 2011)
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch
Producent: Stellenrust
Druva: Shiraz
Doft: Nyanserad, rökig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka bär, korinter, mynta, peppar och lakrits..
Smak: Nyanserad, rökig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, korinter, kryddor, kakao och peppar
Användning: Serveras vid 16-18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött..
Alkoholhalt: 14 %
Sockerhalt: ingen uppgift
Pris: 149 kr

7: 2009 Meandro do Vale Meão
Nr 90627 (från 1 feb 2012)
Portugal, Duoro
Producent: F.Olazabal & Filhos
Druvor: 35% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 25% Tinta Roriz, 5% Tinta Barocca och 5% Sousão.
Doft: Stor, fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, lavendel, tobak, mörk choklad, plommon och örter.
Smak: Stram, nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, lavendel, tobak, mörk choklad, plommon, lakrits och örter.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.
Alkoholhalt: 14 %
Sockerhalt: ingen uppgift
Pris: 159 kr


8: 2008 Quinta de Chocapalha Cabernet Sauvignon
Nr 90521 (från dec 2011)
Portugal, Lisboa
Producent: Quinta de Chocapalha
Druva: Cabernet Sauvignon
Doft: Nyanserad, fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, vanilj och kaffe.
Smak: Nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, vanilj, kryddpeppar och kaffe
Användning: Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött
Alkoholhalt: 14%
Sockerhalt: ingen uppgift
Pris:139 kr

Extravin: 2008 Colledilà Nr: 90514Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico
Producent: Barone Ricasoli
Druva: Sangiovese
Alkoholhalt 14,5 %
”Djup, uttrycksfull, mörkfruktig doft i mäktig, aromatisk stil. Suveränt elegant, tydligt fatig smak i mycket lång, spänstig, körsbärsfruktig stil med kvardröjande ton av clementiner och kronärtskockor.” från DN
Pris: 319 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar