onsdag 25 februari 2015

Vad är Öppet vin?

Hej alla
Som ni ser här på bloggen och som ni ser på hemsidan så har vi ett gäng provningar som heter
Öppet Vin.
Alla kanske inte vet vad detta är för typ av provningar, så jag tänkte att jag här och
nu ska informera om just dessa provningar.
Det hela grundar sig på den tiden när Systembolaget släppte viner varje månad, första måndagen varje månad. Detta har ju förändrats med åren och antalet släpp är nu betydligt färre och många av dem är oftast lite speciella, exklusiva och dyrare viner i begränsade upplagor.
Men vi har hållit fast med grundidén och vi har ännu kvar dessa provningar
första helgfria måndagen varje månad.
(Dock ej i januari, juli och augusti.)
På hemsidan ska alla datum ligga upplagda under provningar.
De viner som provas är från de senaste släppen  på systembolaget. Det är alltså det här som i många sektioner kallas för "nyhetsprovningar".
Vi håller till på Burgården, i den delen där "Restaurang &", fd Tintomara, ligger, dvs bara ett stenkast från Scandinavium. Det är lite grann av ett "öppet hus", dvs man måste inte stå där exakt när vi öppnar. Men för eran egen skull så är det ju bra om man kommer strax därefter så man hinner prova vinerna i lugn och ro.
Vi slår upp portarna kl 17 och sedan har ni fram till kl 19 på er att prova åtta trevliga, spännande viner och att avnjuta en måltid som restaurangskolans elever tillagat.
(Vi släpper in fram till kl 18)
Vi har maximalt 150 platser och man behöver inte föranmäla sig.
(Dock om man är allergiker eller vegetarian eller liknande, så uppskattar Burgården få info om detta.)
Det är ingen föreläsning, ingen provningshållare som styr kvällen. Utan man kommer dit med vänner (eller ensam, det finns ju alltid någon där man kan lära känna och prova vinerna tillsammans med) och provar vinerna i egen takt. Ca kl 18 börjar mat serveras och den hämtar man när man känner att det passar in i provningen.
När man anländer så betalar man kontant, gärna med jämna pengar (250kr för medlem, 350kr för gäst). Man får då ett blad med information om vilka viner som man får prova under kvällen. Man får också en liten lapp där man prickar av efterhand som man provar. På denna lilla lapp finns även en matkupong som man river av och lämnar in när man hämtar sin mattallrik.
Vi försöker numera att lägga upp ett inlägg här på bloggen om Öppet Vin, med vinlista och dylikt. Vi ser gärna att ni är med och kommenterar våra provningar. Vilket vin var bäst? Vilket vin var mindre bra? Vilket vin överraskade mest? Hur var maten? osv. Vad som helst.
Det vore kul med en dialog och att få ta del av era synpunkter.
Vem är det då som väljer viner till dessa kvällar?
Oftast är det någon i styrelsen, men vi har även några medhjälpare som hjälper oss med det gedigna jobb som krävs för att kunna genomföra dessa kvällar.
Har ni några frågor så är de välkomna!
Ställ dom här i bloggen eller skicka ett mail (se styrelsen på hemsidan).
Tänk på att det finns inga dumma frågor och om du undrar något, är det garanterat fler som gör det!!
Vi är ett gäng som jobbar på dessa provningarna,
vi har alla vinröda förkläden så att ni lätt ska hitta oss under kvällen.
Självklart är frågor fria under hela kvällen!!
Vi som oftast jobbar nu på dessa kvällar är
Ulrika - som ni finner i kassan och som säljer extra vinet (det nionde)
Mats, Inge, Janne, Else-Marie, Georg, Lars som ni finner serverandes vin och som kompletteras av den/de som valt och inhandlat vinerna.
Väl mött!
Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar