måndag 31 augusti 2015

Provning med Veglio, fantastiska Barolo-viner! 2015-08-31


Igår hade vi besök av vinmakaren Mauro Veglio och Daniela Saffirio.

Fantastiskt trevliga människor som berättade om deras vingård, deras vinområde La Morra och de trevliga vinerna på såväl Barbera som Nebbiolo som de gör där.

Vi fick prova sex stycken viner, två Barbera och 3 Nebbiolo och ett blandvin, där vi säker alla kunde hitta vår absoluta favorit.

Vi började med en ståltankslagrad Barbera - ett lätt vin, fruktigt med hög syra. Därefter fick vi prova en Barbera som var lagrad på 80% nya ekfat och 20% gamla ekfat. Ännu ett lätt vin, men med något mer fyllighet och kropp än det första.
Vidare följde ett blandvin, L´Insieme,  på 40% Nebbiolo, 30% Barbera och 30% Cabernet Sauvignon. Här var vi eniga om att vi kunde känna tonerna från Cabernet Sauvignon samtidigt som vi hade en bra balans med de övriga druvorna.
Fjärde vinet, min favorit, var en Nebbiolo, Barolo Arborina 2011, ett ljuvligt vin med Nebbiolons strävhet och fyllighet men med en silkeslen touch från början till slut. Denna fina balans som jag gillar så mycket.
Femte vinet var Barolo Gattera 2011 och det sjätte var Barolo Gattera 2006, en fantastisk chans att se vad som händer med ett vin när det lagras. Båda två var helt fantastiska och det är bara en fråga om vad man själv föredrar... om man vill dricka detta vinet gammalt eller ungt.

Till maten, svamprisotto med en fantastiskt köttgryta, avnjöt vi ett Côte-du-Rhônevin, Cuvée Sommelongue 2011 som dessvärre just nu är slutsålt på systemet men där nästa årgång ska komma i oktober.

Jag bifogar lite vininformation från BraVin (vin nr 1 och 6 saknas på denna, men nr 6 är ju samma som nr 5 dock lite äldre) samt lite bilder tagna av ordföranden, Mats Burnert.

Ni som var där - vilket var ert favoritvin?
Vad tyckte ni om vinerna generellt?

Ta chansen och tyck till och vill ni inte vara offentliga här, så skicka ett mail till
ulrika.munsk[at]gmail.com


Ulrika

(Klicka på bilderna för att få upp större bilder)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar