söndag 20 mars 2016

2016-01-31, Bott Frères Alsace

Söndagen, den 31 januari samlades 65 munskänkar och gäster på Kvibergs Kantin för att lära sig mer om Alsace i allmänhet och om vinerna från vingården Bott – Frères i synnerhet. Våra ciceroner var Nicole Bott som höll i provningen och Elodie Colaianni som assisterade.

Provningen startade kl 17.00 och vi fyra som arbetade (Maria, Angelica, Kristoffer och undertecknad) hade förberett lokalen, vinerna och inte minst glasen efter bästa förmåga.
Vinlistan hade utformats på ett både intressant och spännande sätt med tre vita, två röda och ytterligare tre vita viner, enligt följande:

Crèmant d´Alsace Brut ”Cuvée Nicole” Methode Traditionelle
AOC Crémant d´Alsace
Trots att vi inte riktigt lyckades servera vinet med optimal temperatur, 5 till 7 grader, så framkom en tydlig friskhet och dofter av äpple och päron. Ett vin lämpligt som aperitif eller cocktail, men även till varma eller kalla förrätter, fisk, ljust kött, mjuka ostar samt naturligtvis till desserten.

Riesling Réserve Personelle 2013
AOC Alsace
Välstrukturerat med doft av mineral och blommor. Serveras väl kylt till t.ex. kokt fisk. 

Riesling Grand Cru Kirchberg de Ribeauville 2013
AOC Alsace Grand Cru
Ett av mina favoritviner för kvällen. Bra kropp med elegant doft och ett vin som passar till de flesta rätter. Nicole berättade att det bl.a. passar perfekt till getost, och fastän vi inte hade möjlighet att testa detta så finns det ingen anledning att tvivla.

Pinot Noir Tradition 2013
AOC Alsace
Ett lätt och friskt vin med en trevlig doft av röda bär. Serveras vid ca 9 grader till rött kött eller, varför inte, till asiatisk mat.

Pinot Noir Barrique 2013
AOC Alsace
Min absoluta favorit för kvällen. Lätta tanniner med en tydlig doft och smak av fat. ”Barrique” betyder att det lagrats på mindre ekfat, 50% nya och 50% gamla, i 18 månader. Passar utmärkt till nöt och lamm.

Pinot Gris Tradition 2014
AOC Alsace
Med en blommig doft av skog och viss rökighet är detta ett vin som passar bra till ljust kött eller lite kraftigare fiskrätter.

Pinots Gris Grand Cru Gloeckelberg 2013
AOC Alsace Grand Cru
Ett vin att lagra, kanske 10 till 15 år, och med en elegant och rik doft och en smak som dröjer sig kvar länge i munnen. Servera gärna med en temperatur på 8-10 grader till blåmögelostar och Roquefort.

Gewurztraminer Sélection de Grains Nobles 2008
AOC Alsace Vendanges Tradives & Selection de Graines Nobles
Ett perfekt vin till gåslever, men det är kanske inte så ofta man äter det. Som tröst kan man konstatera att det också passar utmärkt som aperitif eller till en dessert. Det var ett mycket speciellt vin som kändes som ”kronan på verket” i kvällens provning. Mycket trevlig och typisk doft av övermogna druvor och med en rik och fyllig smak.

Det var alltså en mycket trevlig, informativ och bildande provning vi fick vara med om och vi lotsades på ett fördömligt sätt av Nicole Bott. Enda smolken i bägaren, eller om man så vill glaset, är att Bott – Frères ännu inte har någon importör i varken Sverige eller Danmark. Man får, i nuläget, antingen förlita sig på privatimport eller på ett besök på vingården för att kunna köpa vinerna. Det senare lovade Nicole att med glädje hjälpa till med. Det är bara att skicka ett e-postmeddelande.


Thomas Bjurbäck, Provningsgruppen
genom Ulrika


Bilder nedan från Andras Lengyel











1 kommentar:

  1. Hej,
    Såg ert inlägg, nu finns valda delar av Bott Freres sortiment på beställningssortimentet genom oss på Isles of Wines

    SvaraRadera