söndag 20 mars 2016

2016-02-14 Benanti, producentbesök från Etna

Familjen Benanti har odlat vin sedan många genrationer tillbaka. Vinerna från Etna hade fallit i glömska när Guiseppe Benanti övertog familjens vinodling 1988. Han beslutade sig för att försöka livnära sig vinproduktion och blev en av pionjärerna som betydde mest för att omvärden fick upp ögonen för regionens speciella viner.

Kvällen talare och provningsledare var Guiseppes son Antonio, som på mycket god engelska förklarade varför Etna är så speciellt. Han gick så långt som att påstå att Etna inte ligger på Sicilien. Det var inte för att utmana våra geografikunskaper. Vad han menade var att vulkanviner inte alls liknar övriga viner från ön. Klimatet är svalt med stora temperaturvariationer. Jordarna är vulkaniska och sandiga. Dräneringen är därför god. Solen skiner ofta och från havet blåser friska vindar. Ofta faller aska ner och bildar ett svart täcke på marken. Askan skadar inga vinodlingar utan berikar marken med nya mineraler. Däremot har det hänt att strömmar av magma från någon Etnas fyra kratrar har förstört delar av vingårdar. Det finns kvar många riktigt gamla stockar, de äldsta uppemot 150 år. De har sålunda överlevt vinlusens härjningar. Familjen Benanti vågar dock inte ta risken att använda originalrötter vid nyodlingar, så de är ympade. Regionens druvor är unika och odlas med få undantag ingen annanstans i världen.

Familjen Benanti har tretton anställda, äger 14 hektar odlingar och arrenderar ytterligare 10 hektar. Den första årgången släpptes 1990. Numera produceras 145000 flaskor årligen. I sortimentet finns fem röda viner, två vita och ett mousserande. Vi fick smakprov på alla utom det sistnämnda. Fat används mycket sparsamt i produktionen. Nerello Cappuccio är en lätt och fruktig druva, saftlik om man inte uppskattar den stilen, som används för att mjuka upp den något tuffare och tanninrika Nerello Mascalese. Druvren Nerello Cappuccio är mycket sällsynt, men vi fick äran att prova en sådan denna kväll. Allmänt skulle man kunna säga att vinerna var ganska lättdruckna. De var inga muskelpaket med stort tuggmotstånd. Antonio undrade om det var någon som tyckte illa om hans drycker. Ett ovanligt grepp som berodde på professionell nyfikenhet. Ingen räckte upp handen. Därför skulle man kunna tro att samtliga femtiotalet munskänkar som begav sig hemåt var nyfrälsta vulkanvinsälskare.

Vinlista

Bianco di Caselle, Carricante 100%, Etna Bianco DOC White, 2013
Pietra Marina, Carricante 100%, Etna BiancoSuperiore DOC White, 2010
Pietra Marina, Carricante 100%, Etna Bianco Superiore DOC White, 2008
Nerello Cappuccio, Nerello Cappuccio 100%, Terre Siciliane IGT Red, 2012
Nerello Mascalese, Nerello Mascalese 100%, Etna Rosso DOC Red, 2012
Nerello Mascalese, Nerello Mascalese 100%, Etna Rosso DOC Red, 2009
Rosso di Verzella, N.Masc 80% N.Cap 20%, Etna Rosso DOC Red, 2013
Rovittello, N.Masc ca 90% N.Cap ca 10%, Etna Rosso DOC Red, 2011
Serradella Contessa, N.Masc ca 90%N.Cap ca 10%, Etna Rosso DOC Red, 2011
Serradella Contessa, N.Masc ca 90%N.Cap ca 10%, Etna Rosso DOC Red, 2004

Joachim Persson, Provningsgruppen
genom UlrikaBilder nedan av Andras LengyelInga kommentarer:

Skicka en kommentar