Familjen Benanti har odlat vin sedan
många genrationer tillbaka. Vinerna från Etna hade fallit i glömska när
Guiseppe Benanti övertog familjens vinodling 1988. Han beslutade sig för att
försöka livnära sig vinproduktion och blev en av pionjärerna som betydde mest
för att omvärden fick upp ögonen för regionens speciella viner.
Kvällen talare och provningsledare var
Guiseppes son Antonio, som på mycket god engelska förklarade varför Etna är så
speciellt. Han gick så långt som att påstå att Etna inte ligger på Sicilien.
Det var inte för att utmana våra geografikunskaper. Vad han menade var att
vulkanviner inte alls liknar övriga viner från ön. Klimatet är svalt med stora
temperaturvariationer. Jordarna är vulkaniska och sandiga. Dräneringen är
därför god. Solen skiner ofta och från havet blåser friska vindar. Ofta faller
aska ner och bildar ett svart täcke på marken. Askan skadar inga vinodlingar
utan berikar marken med nya mineraler. Däremot har det hänt att strömmar av
magma från någon Etnas fyra kratrar har förstört delar av vingårdar. Det finns
kvar många riktigt gamla stockar, de äldsta uppemot 150 år. De har sålunda
överlevt vinlusens härjningar. Familjen Benanti vågar dock inte ta risken att
använda originalrötter vid nyodlingar, så de är ympade. Regionens druvor är
unika och odlas med få undantag ingen annanstans i världen.
Familjen Benanti har tretton anställda,
äger 14 hektar odlingar och arrenderar ytterligare 10 hektar. Den första
årgången släpptes 1990. Numera produceras 145000 flaskor årligen. I sortimentet
finns fem röda viner, två vita och ett mousserande. Vi fick smakprov på alla
utom det sistnämnda. Fat används mycket sparsamt i produktionen. Nerello
Cappuccio är en lätt och fruktig druva, saftlik om man inte uppskattar den
stilen, som används för att mjuka upp den något tuffare och tanninrika Nerello
Mascalese. Druvren Nerello Cappuccio är mycket sällsynt, men vi fick äran att
prova en sådan denna kväll. Allmänt skulle man kunna säga att vinerna var
ganska lättdruckna. De var inga muskelpaket med stort tuggmotstånd. Antonio
undrade om det var någon som tyckte illa om hans drycker. Ett ovanligt grepp
som berodde på professionell nyfikenhet. Ingen räckte upp handen. Därför skulle
man kunna tro att samtliga femtiotalet munskänkar som begav sig hemåt var
nyfrälsta vulkanvinsälskare.
Vinlista
Bianco di Caselle, Carricante 100%, Etna
Bianco DOC White, 2013
Pietra Marina, Carricante 100%, Etna
BiancoSuperiore DOC White, 2010
Pietra Marina, Carricante 100%, Etna
Bianco Superiore DOC White, 2008
Nerello Cappuccio, Nerello Cappuccio
100%, Terre Siciliane IGT Red, 2012
Nerello Mascalese, Nerello Mascalese
100%, Etna Rosso DOC Red, 2012
Nerello Mascalese, Nerello Mascalese
100%, Etna Rosso DOC Red, 2009
Rosso di Verzella, N.Masc 80% N.Cap 20%,
Etna Rosso DOC Red, 2013
Rovittello, N.Masc ca 90% N.Cap ca 10%,
Etna Rosso DOC Red, 2011
Serradella Contessa, N.Masc ca 90%N.Cap
ca 10%, Etna Rosso DOC Red, 2011
Serradella Contessa, N.Masc ca 90%N.Cap
ca 10%, Etna Rosso DOC Red, 2004
Joachim Persson, Provningsgruppen
genom Ulrika
Bilder nedan av Andras Lengyel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar