söndag 11 september 2016

2016-08-31 Kent Nordins vininköpsresa i Frankrike under sommaren 2016

Munskänkarna i Göteborg tjuvstartade terminen med en provning i Friggasalen på Odinsplatsen onsdagen den 31/8. Att det var tidigt på terminen, kort anmälningstid och fint väder märktes då vi inte kunde fylla provningen helt. Istället för att ställa in eller reducera antalet viner hälldes 12 cl av per flaska som provningsledaren och sambo provade igen helgen efter.

Turen gick från Provence, över södra Rhône, vidare till norra Rhône för att avslutas i Bourgogne.

Vi provade 12 viner, inte i inköpsordning, utan enligt lista nedan:

1. Château de Saint-Martin, Grande Réserve Cru Classé Rose, 2015.
2. Château de Saint-Martin, Cuvée Comtesse Vieilles Vignes Cru Classé Blanc, 2014.
3. Domaine Ponsard-Chevalier, Santenay Les Daumelles, 2013.
4. Ferdinand & Lauret Pillot , Saint-Aubin Sentier du Clou 1er Cru, 2014.
5. Jean Chartron , Puligny-Montrachet, 1er Cru Les Folatières, 2011.
6. Jean Paul Brun, Beaujoulais, Morgon Cru Classe, 2013.
7. Marc Bouthenet, Maranges 1er Cru La Fussière, 2013.
8. Philippe Leclerc, Gevrey-Chambertin en Champs, 2005.
9. Philippe Leclerc, Gevrey-Chambertin 1er Cru la Combe aux Moines, 2006.
10. Cave de Tain, Epsilon Hermitage, 2006. Flaska 1139 av 1500.
11. Château Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape, 2007.
12. Château d’Ampuis, E. Guigal, Côte-Rôtie, 2009.

En röstning bland deltagarna gjordes med följande resultat:
Kvällen mest prisvärda vita: nr 3 (Domaine Ponsard-Chevalier), €15.
Kvällen mest prisvärda röda: nr 7 (Marc Bouthenet Maranges), €13.
Kvällen bästa rosé: nr 1 (Château de Saint-Martin).
Kvällens bästa vita: nr 5 (Jean Chartron , Puligny-Montrachet).
Kvällens bästa röda: nr 11 (Château Beaucastel, Chateauneuf-du-Pape).

Vidare kom vi fram till:
Framförallt 10:an, men även 12:an, har mer att ge efter några års lagring.
Att ett rosé kan vara så bra.
Vita med kvalitet från Provence kanske man ska prova mer.
Vin 9, ett stort vin med den förförande Bourgogne-Pinot karaktären.
Distrikt och terroir inom Bourgogne har stor betydelse!
Gevrey-Chambertin en Champs (vin 8) och 1:er Cru la Combe aux Moines (vin 9) av samma producent. En Champs och la Combe aux Moines ligger bredvid varandra. Det är stor skillnad, 1:er cru är klart bättre.
Maranges, en mindre prestigefylld kommun, gör ett mindre vin än Gevrey-Chambertin

Vi enades också om att upprepa denna provning om 5 år med samma vin förutom 1:an möjligen som vi får ersätta med en annan rosé för att hålla temat.
Noteringar (Kents)
1. Svagt rosa färg. Röda söta bär och fattoner. Tydlig struktur, medelhög syra och strävhet, hyfsad längd. Kort och gott, ett rosevin av bättre sort.
2. Gul färg. Mineral, rök, stenmjöl. Hög syra och bra fyllighet. Cote de Provence kan även vita viner.
3. Gul färg. Svaga mineraltoner, lite fatton, citrus, våt sten. Medel till hög syra. Ett billigare Bourgogne vin färdigt att drickas nu från en mindre producent.
4. Gyllengul färg. Citrus toner åt apelsin-blodapelsin, tydlig fatton. Hög syra, fylligt med bra längd. Ett kraftfullt vi som lämnar avtryck.
5. Gyllengul färg. Ålderstoner, citrus, honung, fat, komplext, tropisk frukt. Hög syra citrus, komplext, mycket bra längd. Troligen lika mängd fat som i 4:an, men här fanns så mycket mer vilket gjorde att fattonerna inte framträdde lika tydligt. Balanserat i en mängd nyanser som utvecklades i glaset. Ett mycket bra vin som representerar Puligny-Montrachet 1er cru på ett bra sätt.
6. Klarröd ej fyllig färg. Röda bär. Ingen typisk ton av skumbanan som är vanlig bland enklare viner från distriktet. Medelhöga syror och tanniner. Lite tunn ”enkel” smak, hyfsad längd.
7. Klarröd ej fyllig färg. Röda bär, undervegetation, fat, typisk för pinot-bourgogne. Hög syra och medelhöga tanniner. Ganska tunt, medellång angenäm eftersmak.
8. Röd färg, ej helt klar, svaga bruna toner. Fat, en påtaglig jordighet, röda bär, mörk choklad. Hög syra, höga integrerade tanniner, viss jordighet, mörk choklad.
9. Klarröd färg med tydliga bruna toner. Komplex arom med bl.a mörka och röda bär, kaffe, undervegetation, svamp, fat. Hög syra, kraftiga integrerade tanniner. Betydligt fylligare än 8:an. Bra längd. Komplext där både aromer och smaker var balanserande och inget stack ut, balans. Ett stort vin.
10. Klar färg röd-blå-lila-svart. Medelfyllig till fyllig färg. Viss ålderston, rök, bränd, animalisk, fruktigt, mörka bär. Hög syra, höga balanserade tanniner, ren smak, svartpeppar. Bra längd, balans, komplext.
11. Röd färg, tät med brunaktiga toner. Klara ålderstoner, röda bär, svamp, läder, örter. Hög syra, balanserade tanniner, eldig, kryddig och tydligt pepprig eftersmak. Bra längd.
12. Klar tät färg blå-svart-lila. Tydligt brända animaliska toner, svarta bär, blåbär, björnbär. Höga syror och tanniner, kraftfullt. Lång något pepprig eftersmak.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar