torsdag 26 maj 2016

2016-05-22 Gran Clos- Priorat

Xavier Peñas, ansvarig för vinhuset Gran Clos i Prioriat, gästade La Cuvées källarvalv denna varma och soliga majsöndag. Han berättade entusiastiskt om regionen och sin egen vinproduktion. I DOC Priorat produceras årligen 4,5 miljoner flaskor från ca 2000 hektar vinodlingar. Gran Clos äger 32 hektar av den finaste vingårdsmarken. För att ha full kontroll på kvaliteten används bara egenodlade druvor.

De vita vinerna var riktiga kraftpaket med imponerande färg och koncentration. Garnacha Blanca och Macabeo var de gjorda på. De går att få tag på i beställningssortimentet. Som utlovat fick vi blanda till egna cuvéer i var sina mätglas med tre olika fatprover. Finca el Puig heter en av de största vingårdarna. Garnacha prov 1 hade växt på en västsluttning och Garnacha prov 2 på en sydsluttning. Trots sin ungdom fanns det redan mycket härliga dofter i dessa druvrena fatprover. Carinena var kärvare och sluten, med hög syra. Efter avslutat experimenterande fick vi prova på facit i form av tre olika årgångar av Finca el Puig.

Det sista glaset, Gran Clos 2007, innehöll druvor från fyra små odlingslotter. Att döma av jämförelsen med Finca el Puig från samma år behöver detta vin utvecklas i ytterligare några decennier. Enligt Xavier var druvsammansättningen 60% Garnacha, 30-35% Carinena och 6% Cabernet Sauvignon.

Världens största halvmaraton Göteborgsvarvet hade lockat hit Xavier. Han sprang loppet på 1.53 och var mycket nöjd med sin insats och med arrangemanget.

Aqurarelle bidrog maten, som gav upphov till många höjda ögonbryn och lovord. Kvalitet och kvantitet levererade de även denna gång. Ingen av de femtiotalet gästerna behövde gå hungriga hem.

Vinlista
Gran Clos blanco 2012
Gran Clos blanco 2003
Finca el Puig 2010
Finca el Puig 2007
Finca el Puig 2001
Gran Clos 2007

Fatprover
Garnacha prov 1 2014
Garnacha prov 2 2014
Carinena 2014

Tapas från Aquarelle.


Text: Provningsgruppen genom Jocke

Fotograf: Andras Lengyel














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar