fredag 18 december 2015

2015-11-26 Terre di Leone, Valpolicella
Vinupplevelser var återigen ute på en så kallad Roadshow med en av sina producenter. 
Denna kväll var det en ny lysande stjärna från Valpolicella som gästade oss. Jonas från Vinupplevelser började med att berätta om företaget, dess utbud av resor och vinsortiment, samt allmänt om Valpolicella-distriktet och dess olika vintyper. 

Därefter presenterades Chiara Turato (som sedan ett tjugotal år driver Terre di Leone tillsammans med sin man) firman och dess viner. Alla viner utom kvällens första var gjort på torkade druvor. Il Re Passo är en serie som kommer från stockar uppbundna enligt Guyot. Deras grannar skakade på sina huvuden när dessa odlingar anlades, eftersom pergola är vad som traditionellt används i distriktet. Il Re Pazzo betyder den galne kungen. Kvällen tredje vin var en blandning av fjorton olika druvor. Några av dessa var inte tillåtna i området och därför hade det fått nedklassas till IGT. Den sista amaronen mycket komplex, med fat- och frukttoner i fin harmoni.


Det finns många producenter med gamla anor och som vi känner väl igen.
Men det kommer också lite nya, eller åtminstone relativt nya,  och den här kvällen provades just en sådan. En producent som fått lyriska kommentarer såväl lokal som i Sverige. Jancis Robinson gav tex deras Amarone högsta poäng av totalt 80 Amarone!!

Speciellt med deras vinmakning är deras "frifallspressning", dvs druvorna pressas inte med en traditionell press utan gravitationen sköter den biten av arbetet! Dessutom har de en speciell typ av fat gjorda på en ovanligt fin ek som normalt används för möbeltillverkning.

Vinerna:

Valpolicella classico
Valpolicella superiore
IGT Rosso Veronese Dedicatum
Ripasso
Amarone Il Re pazzo
Amarone

Nedan följer bilder från Andras Lengyel.
(klicka på bilderna för större format)


Ulrika, med bilder och delar av texten från provningsgruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar