tisdag 26 januari 2016

2016-01-17 Bordeaux 60- 70- 80- 90- 00-tal

Från provningsgruppen:


Att prova äldre Bordeauxviner är speciellt.
29 förväntansfulla gäster  anlände kl 17 i söndags. 4 arbetare hade då förberett lokalen på hotell Eggers i Göteborg. Kent hälsade alla välkomna och fortsatte med att visa 10 minuters utdrag ur en informativ film om Bordeaux.
Därefter presenterades Bordeaux kort med fokus på appellationer, klassificeringar, druvor och årgångar.  

Vinlistan var inte så illa:
Referensvin: St Emilion Moueix 2010 som följdes av
Från St Estephe: Chateau Phelan Segur 1994 och Chateau Cos d’Estournel 2001
Från Pauillac: Chateau Grand Puy Ducasse 1997 och Chateau Lynch Bages 1999
Från St Julien: Chateau Gruaud Larose 2003, Chateau Beychevelle 1969 och Chateau Beychevelle 1982
Från Margaux: Chateau Malescot St Exupery 1998 och Chateau Giscours 1975
Från St Emilion: Chateau Pavie 1983
Från Pomerol: Chateau Latour a Pomerol 1998

Det var en stor utmaning och tog lång tid att öppna de 24 flaskorna, främst de äldre vinerna då korkarna hade skiftande kvalitet och fick lirkas ur flaskan försiktigt.

Till provningen skulle en liten tallrik med 4 sorters ostar serveras, men vi enades om att det var synd att förstöra vinerna med tilltugg och tog osten efter provningen. Stämningen var uppsluppen och lättsam under hela kvällen.

En omröstning gjordes om vilket som var kvällens bästa vin.
Någon undrade om man fick rösta på flera. Kent var dock hård med reglerna, ett vin per person.

Chateau Beychevelle 1982 vann med 10 röster. Vinet var djupt röd-lila, skulle man bedöma årgång på färgen kunde vinet mycket väl vara en 2011:a. Inte konstigt att årgång 1982 vann, då detta år tillhör de 4 bästa jämte 1961, 2009 och 2010 efter 2:a världskriget.

2:a kom Chateau Cos d’Estornel 2001, ett kraftfullt vin, fint balanserat med lång eftersmak som fyllde hela munnen.

Chateau Beychevelle 1969, kvällens äldsta vin hade mycket tunn färg, såg ut som svagt rosa-röd-brunt tea. Aromen var angenäm, lite åt sherry-hållet till även om vinet inte var oxiderat.

Bäst attack i smaken hade föga förvånande Chateau Lynch Bages 1999. De kraftfullaste vinerna var Chateau Cos d’Estournel 2001 följt av Chateau Gruaud Larose 2003.

Chateau Giscours 1975 utvecklades väldigt fint i glaset och hade säkert fått fler röster om omröstningen gjorts senare. På etiketten angavs att flaskan innehöll 73 cl.

Andra reflektioner som gjordes var en tydlig kokt grönsaksarom hos Chateau Grand Puy Ducasse 1997, Chateau Latour a Pomerol 1998 var Pomeroltypiskt i den bättre skolan, Chateau Pavie 1983 var balanserat där ingen arom stack ut och smaken var lång.


Kent genom Ulrika



Några bilder från Kent:














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar