måndag 18 april 2016

2016-02-21 Oregon

Vinproduktionen i Oregon startades för ca femtio år sedan. Många skakade på huvudet åt pionjärerna eftersom det ansågs vara alldeles för kallt för att odla druvor där. Klimatet visade sig passa bra för Pinot Noir. Resultatet liknar originalen från Bourgogne, till skillnad från de oftast syltiga Pinoterna från grannstaten i söder. Näst mest odlad druva i Oregon är Pinot Gris. Delstatens produktion är bara 1% av Förenta staternas, men den ligger ändå på tredje plats i landet.

Vinarkivet var fullsatt när kvällen talare Kenneth Gustavsson började med att berätta att han hade en karriär som fotbollsspelare bakom sig. Han var samtida med Zlatan i Malmö FF. När karriären tog slut försökte han sig på att bli vinimportör. Numera driver han Fine Wines Sweden, som ingår i Göteborgs Vinhus, och är en av Europas ledande importörer av viner från regionen. Han  höll en mycket uppskattad  personlig och trevlig presentation. Vi fick se en kort film från Oregon, där de deltagande producenterna berättade hur fantastiskt det var och hur alla hjälpte varandra.

Kvällens viner vara alla Pinot Noir, förutom en Chardonnay. Bourgognefans kunde sålunda känna sig belåtna. Det vita och ett röda av vinerna kom en producent som hade utvandrat från Härjedalen. Sammanfattningsvis var vinerna öppna, generösa och lättdruckna. Oregon är ett bra alternativ till Bourgogne, men bara obetydligt billigare.

Vinlista:
Ett vitt 

Bergström Old Stones Chardonnay 2013 - 249:- (släpps på SB den 4/3) 

Sex röda 

Mouton Noir OPP Pinot Noir 2014 - 169:- (SB:s tillfälliga sortiment) 
Adelsheim Willamette Valley Pinot Noir 2013 - 319:- (Göteborgs Vinhus lansering 1/3) 
Bergström Cumberland Reserve Pinot Noir 2013 - 349:- (släpps den 4/3) 
Cristom Mt Jefferson Pinot Noir 2013 - 299:- (lanseras i vår) 
Evening Land Seven Springs Vineyard Pinot Noir 2012 - 549:- (privatimport) 
Shea Wine Cellars Homer Pinot Noir 2011 - 652:- (Göteborgs Vinhus) 


Provningsgruppen genom Ulrika








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar