måndag 15 december 2014

Ikonprovning 2014-08-31

När vinhösten drog igång, drog den igång med en kanonprovning den 31 augusti på Hotell Riverton.

Här kan ni läsa om vinerna och provningen:


Provningen, en Ikonprovning med Domaine de la Romanée-Conti’s (DRC) Richebourg i centrum.

Denna provning var en utvidgning av konceptet ”Ikonviner” som vi genomförde i kursformat under hösten/vintern 2013-14. Ikonviner är enligt vårt sätt att se det, de berömda vinerna som skapat sig en alldeles speciell position, baserat på kvalitet, sällsynthet, allmänt rykte, sin historia eller marknadspositionering och profilering.  

En av dessa Ikon-producenter är utan tvivel DRC i Vosne-Romanée och Flagey-Echézeaux (Côte de Nuits) och hela deras portfölj av viner kan betraktas som just detta, ikonviner.

Vinet som stod i centrum den 31/8 var en Richebourg av årgång 1988, och den gjorde ingen besviken. Stor, komplex och med lång eftersmak, men samtidigt elegant och balanserad. En Pinot Noir som visar hur bra denna druva kan bli, och ett vin som säkerligen har ytterligare 10 år framför sig, trots sina 26 år.

Vinerna som kompletterade denna Richebourg under provningen gick heller inte av för hackor, Jean Grivot’s Richeborg från 2008, A.F. Gros’ Richeborg från 2007 och den litet udda Chassagne-Montrachet (röd!) 1990 från Leroy. Även instegsvin och matvin (Beaune Theurons Premier Cru 2003) från Jadot fyllde sina uppgifter. Fullständig vinlista nedan.

 En välkomponerad måltid kompletterade förstås vinerna och förlängde njutningen J

 
Vinlistan: 

Jadot, Bourgogne Rouge Couvent des Jacobins 2011 
Jadot, Beaune Theurons Premier Cru 2003                                                              
Leroy, Chassagne-Montrachet Rouge 1990                                                             
Domaine Jean Grivot, Richebourg 2008 
Domaine A.F. Gros, Richebourg 2007                               
Domaine de la Romanée-Conti, Richebourg 1988
 

Värt att notera – vi återkommer med fler Ikon-provningar från andra berömda producenter och vi kommer dessutom att starta en ny Ikonvinskurs under vintern. Håll ögonen öppna!    
 
Björn Ericsson genom Ulrika  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar