tisdag 17 maj 2016

2016-05-15 Rosévinets Bermudatriangel

Mer än halva veckan hade det varit högsommartemperaturer, men lagom till helgen och ledigheten blev det kallt och ruggigt igen. Sålunda var det skönt att prova dessa somriga viner inne på Riverton. Radarparet Claes Rosvall och Ingela Berrum såg vi senast jobba ihop på en bubbelvinsprovning för halvannat år sedan. Nu ville de slå ett slag för rosévinet- inte bara som pratvin i hammockar och solstolar, utan även som måltidsdryck.

Vi fick lyssna på en fördömligt kort föreläsning med historia, appellationer, druvsorter, geologi, geografi och producenter. Därefter fick alla trettiotalet gäster resa på sig och ta rast medan vinerna hälldes upp. Temat var sydfrankrike: Tavel, Bandol och Provence. Den som lyssnat på föreläsningen kunde snabbt med blotta ögat se vilka glas som innehöll tavelviner. De övriga fem var jämförelsevis bleka. Även för viner är det insidan som är viktigast. Vi ägnade sålunda mycket tid åt att sniffa och smaka på dryckerna under tystnad och koncentration. När ljudnivån sakta började stiga i lokalen vidtog sedvanlig diskussion och jämförelse av sinnesintrycken under Claes och Ingelas ledning.

När sista ordet var sagt och vi hade röstat om vilket som var kvällens favoritvin fick vi in maten. Vi kunde konstatera att mat och dryck passade bra ihop. På väg ut i kylan verkade alla nöjda med provningen, inte bara gäster utan även vi som hade jobbat.Provningsgruppen genom Jocke


Kalvrygg med provencalska grönsaker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar