Vi fick lyssna på en fördömligt kort föreläsning med historia, appellationer, druvsorter, geologi, geografi och producenter. Därefter fick alla trettiotalet gäster resa på sig och ta rast medan vinerna hälldes upp. Temat var sydfrankrike: Tavel, Bandol och Provence. Den som lyssnat på föreläsningen kunde snabbt med blotta ögat se vilka glas som innehöll tavelviner. De övriga fem var jämförelsevis bleka. Även för viner är det insidan som är viktigast. Vi ägnade sålunda mycket tid åt att sniffa och smaka på dryckerna under tystnad och koncentration. När ljudnivån sakta började stiga i lokalen vidtog sedvanlig diskussion och jämförelse av sinnesintrycken under Claes och Ingelas ledning.
När sista ordet var sagt och vi hade röstat om vilket som var kvällens favoritvin fick vi in maten. Vi kunde konstatera att mat och dryck passade bra ihop. På väg ut i kylan verkade alla nöjda med provningen, inte bara gäster utan även vi som hade jobbat.
Kalvrygg med provencalska grönsaker |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar