söndag 27 november 2016

2016-11-17 Frankrike- ett vinland i förändring

Dryga sextiotalet frankrikevänner hade bänkat sig för att lyssna på föredraget om trender i det ledande vinlandet. Britt Karlsson är känd författare och skribent, bland annat i Munskänken. Efter prat, provning och diskussion serverades en Boeuf Borguignon. Här följer lite minnesanteckningar.

Det finns inte längre någon överproduktion. Odlingsarealen var för 40 år sedan 106 Ha. Den har minskat med ca 25%. Exporten har ökat. Kina är en ny viktig marknad.

Marknadsföring har blivit allt viktigare. Det räcker inte att ha en bra produkt, vilket är vad de flesta vinproducenter vill fokusera på. Många fransmän förfasar sig över att ungdomar inte börjar dricka vin förrän i 30-årsåldern. (Spridda skratt). Vin har fått en gammaldags image.

Det finns krafter som verkar för att små druvor inte försvinner
.
Allt som har med miljö att göra är trendigt: naturviner, biodynamisk- och ekologisk produktion. Dåliga somrar, såsom 2016, slår extra hårt mot ekologiska odlare, främst p g a mildew-angrepp. Många anser att certifieringskraven därför måste sänkas, så mer bekämpningmedel får användas. Andra anser tvärtom att kraven skall skärpas.

I år planterades de första hybriderna (korsningar mellan Vitis Labrusca och Vinifera). Dessa skall vara resistenta mot mildew.

Det flesta av oss gissade på en sämre placering, men Frankrike ligger tvåa i försäljningsstatistiken på Systemet. Italien leder stort med 27%. Frankrike skuggas av Sydafrika med vardera ca 10%. Två lådviner är riktiga storsäljare: Les Fumées Blanches och Brochet Facile.

Languedoc-Roussillon är ett framtidsområde. Kvaliteten har redan höjts och numera vågar man börja ta betalt för sin viner. Regionen bidrog med kvällens första och sista vin. Vin nr 1 var ett samarbete mellan två framstående Bourgogneproducenter. Det var elegant, fruktigt och lättdrucket. Huvuddruvan carignan hade vuxit på 108-åriga stockar. Vin nr sex var betydligt tuffare med snälla tanniner, tobak och läder i näsan. Producenter var ett tyskt par.

Vin nr 2 från Bourgueil hade en typisk grön och örtig doft. Enligt en undersökning är Cabernet Franc en av de minst populära druvorna i Frankrike, trots det ökar den över hela världen.

Enligt samma opinionsundersökning är Gamay minst populär. Beaujolais har haft det mycket svårt under senare tid. Enligt Britt beror det främst på Beaujolais Nouveau som blev en kortvarig fluga. När produktionen var som störst användes hälften av områdets druvor till Nouveau. Det finns dock fortfarande producenter som gör traditionella lagringståliga viner utan Macération Carbonique. Vin nr 5 var ett gott exempel.

Namn och etikett på vin nr 3 är definitivt inte traditionell. Bad Boy är en skapelse av Jean-Luc Thuneman, vinmakare på Château Valandrot i St Emilion. Innehållet i flaskan smakar dock som en traditionell St Emilion. Ca 95% Merlot kompletteras med Cab Franc.

Nr 4 var ett exempel på en av de nya stilarna i Bordeaux, ett ekologiskt, biodynamiskt naturvin där ytterst litet svavel hade använts. I näsan saknades de fattoner som en traditionell Bordeaux brukar ha, och  smaken saknade helt tanniner.


Vinlista

1.       La Ciaude 2014, Domaine Anne Gros Jean-Paul Tollot, Languedoc-Roussillon, Minervois, (nr 99461) 219 kr.
2.       Mi Pente, Domaine de la Butte, Loire, Bourgueil, (nr 90449), 274 kr
3.       Bad Boy 2014, Bordeaux, (nr 75170), 199 kr
4.       Château Le Puy, Bordeaux Côtes de Francs, (nr 74689), 286 kr
5.       Morgon Côtes du Py, Jean Foillard, Beaujolais Cru, Morgon, (nr 95111), 269 kr
6.       Icône, Domaine de la Grange, Coteaux du Languedoc, Languedoc-Pézenas, (nr 95291), 349 kr
Matvin:  Domaine de la Janasse 2013, Terre de Bussière, VdP de la Principaute d’Orange, (nr 72982), 112 kr

Fotograf: Andras Lengyel








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar