tisdag 22 september 2015

Utseendet på ett vin - spelar utseendet någon roll?

Har du också funderar på varför vi lägger ner tid på att titta på våra viner innan vi provar dom?

Vad säger utseendet på vinet till oss?

Utseendet kan ge oss lite ledtrådar om själva vinet, vad som skulle kunna vara i glaset och vad som inte skulle kunna vara i glaset.

Vi ska inte underskatta ögonens betydelse när vi provar vin.
Ni har kanske provat vin i svarta vinglas, där man inte kan se om vinet är vitt, rött eller rosé?! Inte är det så lätt då att sätta vad för typ av vin det är när man doftar på det. Man blir snabbt osäker. Visst är det rött, eller?
Fördelen med våra ögon är att de "talar" med vår hjärna utan att vi är medvetna om det. Tex bara genom att vi ser att det är rött och inte vitt så sorterar vi omedvetet bort alla gröna druvor. Genom att se att det är blåton i det röda vinet eller en tydlig tegelton så får hjärnan information av vilka druvor det kan vara och inte kan vara. Vi sorterar hela tiden bort efter vad vi ser.

Sen finns det ju annat som vi kan finna i ett vin, vinsten tex. Även om ett vin har fällningar i sig. Vi avgör om vi behöver dekantera vinet för att slippa grums i glaset osv. Allt detta är ju resultat efter vad vi ser och många av dessa sakerna sker automatiskt.
En annan sak som vi kan utläsa av att titta på vinet är åldern... man kan få lite hintar om det vin man har är ungt eller gammalt. De unga röda vinerna har en färgskala som går från rött med kraftig blåton  till en ljusare rött vin med tegelton, tom brunt ibland. Dock är det ju så att även färgskalorna beror på vilken druva det är, tex en Shiraz har sin blåaktiga nyans längre än Nebbiolo. Nebbiolo, precis som Sangiovese, mognar tidigt i färgen dvs de får en brunaktig ton redan efter något år. De unga vita vinerna är oftast väldigt ljusa i färgen om de inte fatats allt för mycket, medan de äldre oftast får en gulare ton som övergår till gyllene när det är riktigt gammalt. Men, ett vin som är är sött kommer också den ha mer färg, mer gyllende, än ett torrt vin.
Ni ser, redan här kan vi alltså ha en förväntning om hur viner kan komma att smaka.

Spelar då utseendet någon roll? Det beror ju på hur man ser det. Generellt så spelar ju utseendet på vinet ingen roll, men det är klart att om det inte ser fräsch och aptitligt ut så kanske vi inte är lika sugna på att dricka det. Så viss roll har det ju.

En övning för er som vill.

Har ni inte svarta vinglas hemma, ta en scarfs eller något annat att sätta för ögonen med. Be någon hälla upp ett par tre viner (det är alltid svårare med ett vin än ett par tre stycken, då man får lite att jämföra med). Dofta på vinerna och se om du/ni kan sätta rätt färg på vinet.

Hur gick det? Var det enkelt?
Ni kommer att märka att vissa är tydliga, andra inte.
Skriv och berätta!!
Vill ni inte skriva i bloggen, skicka ett mail till ulrika.munsk[at]gmail.com (byt ut [at] till @)

Ulrika



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar